Reykjavik på Island är värt ett besök från dig

Gör ett besök natursköna Island och Reykjavik med sitt omväxlande landskap, där finns otroliga naturupplevelser som naturliga varma bad, vulkaner och glaciärer.

Vi var till Reykjavik och Island i april och vi stannade en vecka. Det finns ett ordspråk på Island som säger om man väntar i tio minuter så förändras vädret, kanske inte till det bättre men vädret ändras ofta.

Innan vi var på Island så tyckte vi att vi hade upplevt ett antal stormar och blåsiga tillfällen. Efter att ha upplevt den hårda blåsten under en dag på Island så insåg vi att vi hade haft fel. 

Trots att Reykjavik är huvudstad i landet så pågår biltrafiken för fullt efter gatan Laugavegur som är stadens huvudgata. En rolig dekal som fanns på en av de fyrhjulsdrivna bilarna var denna “Kör inte offroad, du kan köra på en älva”. Det är inte förvånande då Island är trots allt myternas land med sina älvor. 

Icelandair

Stockholm Arlanda till Reykjavik Keflavik torsdag den 13 juni klockan 22.20 till 23.30.
Reykjavik Keflavik till Stockholm Arlanda tisdag den 18 juni klockan 07.35 till 12.40.
Pris 2565 kr tur och retur.

Flygbiljetten är tillgänglig i dag den 2 april klockan 13.30

Vad kan man göra på Island och Reykjavik?

Om ni ska till Island någon gång så rekommenderar jag er att ni gör en Gyllene cirkeln (Golden Circle) och besöker de tre stora utflyktsmålen (Strokkur, Gullfoss och Tingvalla) utanför Reykjavik. När ni gör detta fundera på om ni även vill besöka något av utomhus baden i form av Blå Lagunen eller hemliga lagunen.

Enklast är att välja någon av de bussturer som tar er till dessa besöksmål, denna tur tycker jag är mest prisvärd, det finns också möjlighet att hyra bil och köra själv från ca 800 kr plus bensin per dag.

Gejser och i detta fall Strokkur

Strokkur är den gejser som är mest aktiv nu. Att stå där och se hur vattnet börjar bubbla och plötsligt blir det en vattenfontän är mäktigt. Detta händer var 3:e till 5:e minut så man behöver inte vänta så länge. Det som var svårt var det blåsiga vädret och att få en bra bild av gejsern. Att besöka Strokkur kostar inget förutom transporten dit.

Strokkur är en gejser i Haukadalur (Hökdalen) på Island

Gullfoss

Gullfoss som är ett orört vattenfall på södra delarna av Island är värt ett besök. Den totala fallhöjden är 32 meter och sker i två olika etapper.  När vi var där så blåste det kraftigt så det var svårt att gå rakt. Det är svårt att visa hur fantastiskt det var med en enda bild men jag gör ett försök. Inget inträde här heller.

Gullfoss är ett vattenfall som ligger i floden Hvítá.

Tingvalla (Þingvellir)

Tingvalla nationalpark är främst känd för tre saker, från år 930 till 1799 så höll Althingi som är Islands lagstiftande församling till här som numera håller till i Reykjavik .

De andra är att Nordamerikanska kontinentalplattan och Eurasiska kontinentalplattan glider från varandra här och på andra ställen på Island. Bron som syns på bilden nedan går i en av sprickorna mellan kontinentalplattorna den växer med 2 till 5 cm per år. Till vänster så är det den Nordamerikanska kontinentalplattan och till höger den Eurasiska kontinentalplattan.

Det tredje saken är att filminspelningarna av Game of Thrones och Bröderna Lejonhjärta har skett här. Inget inträde här heller.

Tingvalla utanför Reykjavik med sina två kontinentalplattor

Harpan i Reykjavik

En av de större byggnaderna i Reykjavik är Harpan som är byggd vid Atlanten. Harpan är en konferens och konsertbyggnad som byggdes mellan 2007 och 2011. Om ni är intresserad av att gå på en föreställning så här är deras hemsida på engelska. Byggnaden ser stor och mäktig ut utifrån men på insidan så får man en ändå mer mäktig känsla.

Detta tack vara alla glasfönster och hur öppen byggnaden är på insidan. Harpan är gratis att besöka om man inte skall gå på en föreställning förstås.

Harpan är Reykjavik konserthus och den stod färdig 2011.

En bild från insidan av Harpan, det är en mäktig känsla att vara där inne med utsikt mot centrum och Atlanten. När man är inne i byggnaden så upplever man hur stor den är, den 28000 kvadrat meter stor (närmare fyra fotbollsplaner stor) med en höjd på 43 meter.

Insidan av Harpan i Reykjavik

Hallgrimskyrkan (Hallgrímskirkja) i centrala Reykjavik

Kyrkan är ett av Reykjaviks byggprojekt som har hållit på länge. Den började byggas redan 1945 och stod klart först 1986. Det finns möjlighet att åka upp i tornet som är 73 meter högt för att se ut över hela Reykjavik.

Det kostar 1000 isländska kronor att åka upp i tornet vilket är ungefär 80 svenska kronor, läs mer på deras engelska hemsida om öppettider med mera.

Den ståtliga Hallgrimskyrkan i Reykjavik

Transporter till och i Reykjavik

I själva staden så finns det bra fungerande busstrafik men avstånden är inte särskilt stora, om man bor centralt så fungerar det bra att promenera. Det flesta sevärdheterna ligger centralt i stan med korta avstånd mellan. 

Vi använde oss av flygbussen för att ta oss till och från flygplatsen (Keflavik) vilket fungerade bra. Det är möjlighet att hyra bil direkt på flygplatsen eller ta en taxi men det är 45 km i Reykjavik så det kostar minst 1500 svenska kronor.

Så fort man vill komma utanför Reykjavik för att se saker så har man två alternativ. Det enklare är att boka en rundtur hos en av de utflyktsarrangör som finns och det andra alternativet är att hyra bil själv.