Aten huvudstaden i Grekland bör utforskas av dig

Aten är en av de äldsta städerna i världen som är mer än 5000 år gammal. Staden har många och gamla byggnader som ännu idag står kvar.

Norwegian

Stockholm Arlanda till Aten lördag 1 juni klockan 15.55 till 20.30
Aten till Stockholm Arlanda tisdag 5 juni klockan 21.05 till 23.40
Pris 2518 kr tur och retur

Flygbiljetten är tillgänglig i dag den 20 april klockan 08.49

Boende i Aten

Boende i Aten på 3 stjärnigt hotell kostar olika mycket men räkna med minst 700 kronor per natt i dubbelrum enligt Hotels men priset varierar beroende på årstid.

Transporter

Ett enklast sätt att ta sig fram i Aten är tunnelbanan, relativt billigt samt snabbt. Då det är korta avstånd från de olika stationerna till de centrala sevärdheterna så är det lätt att gå.

Tunnelbana

En bild från en av de många tunnelbanesationer som finns i stan.

Saker att se i Aten

Akropolis är den mest kända byggnad i Aten

Akropolis klippan som har många olika byggnader kan man se från större delen av Aten, templet Parthenon är den största byggnaden som är från 400 f.Kr. Att åka dit med tunnelbana går bra man åker till stationen Akropolis som ligger närmast.

Det är fortfarande en bit att gå för att komma in på området. Att gå från centrum av Aten och upp till Akropolis är fullt möjligt, kom bara ihåg att det är uppför hela vägen och ta med vatten på er promenad. Jag rekommenderar att ni köper en biljett i förväg för att slippa köpa om ni är där under högsäsong.

Atens mest kända byggnad Akropolis som är väl synlig på kvällen.

Vindarna torn

Vindarna torn som finns inom området Roman Agora som det är inträde till. Adressen är Polignotou 3 inom Monastiraki området samt det går bra att fotografera tornet utanför stängslet men då går ni miste om insidan av vindarnas torn. Det är byggt i marmor 200 år f.kr och det var ursprungligen ett vattenur och vind visare som byggdes av en astronom. Biljetterna kostar 6 Euro fullt pris och enklast är att köpa dem på plats.

Vindarna torn som finns på området Roman Agora i Aten

Muséet för kykladisk konst

Ett fantastiskt museum som ligger i Kolonaki området. Det består av två delar, huvudingången med sina fyra våningar från vägen Neofytou Douka 4 samt Stathtoshuset som har ingången från Irodotou 1 som är en tvärgata. Välj att gå in först i Stathtoshuset så ni inte missar den delen av muséet.

Den mindre ingången till muséet för kykladisk konst.

Nedan så är det en liten del av konsten på kykladisk muséet och det finns mycket mer. Här är en länk till deras hemsida på engelska om inträde och öppettider. Fullt pris är 7 Euro.

Kykladisk konst när den är som bäst

Zebs tempel

Tyvärr så är det bara lite ruiner av det ståtliga Zeus tempel kvar. Den ursprungliga tanken var att det skulle bli det största templet i världen med sina 41 gånger 108 meter. Idag finns det endast femton kolumner stående och en sextonde kolumn liggande på marken, den ramlade omkull under en storm 1852. 

Det kanske inte det mäktigaste byggnadsverket i Aten men det är ett trevligt grönområde mitt i centrala stan. Det är först när man kommer nära man ser hur stora kolumnerna är. Det är ett utmärkt ställe att ta en Selfie med Zeus tempel och Akropolis i bakgrunden. Biljetterna kostar 6 Euro fullt pris och enklast är att köpa dem på plats.

Resterna av zebs tempel

Lykabettos är utsiktsplatsen i Aten

Om man vill uppleva att se ner på Akropolis så att åka upp till Lykabettos är det lättaste sättet. Med sina 277 meter över havet så ger kullen en bra utsikt över Aten och bort till Pierus som är den stora hamnen. Det går bra att gå upp till toppen men ett lättare alternativ är att ta kabinbanan upp. Den hittar du vid hörnet av gatorna Aristippou och Ploutarchou som också ligger i Kolonaki området. Ska in åka kabinbanan upp och ned det kostar 7 Euro och enklast är att köpa dem på plats.

Lykabettos högsta punkten i Aten

Parlamentet vaktavlösning

Parlamentet som ligger mitt i Aten vid tunnelbanestationen Syntagma vilket gör det lätt att hitta dit. Det sker regelbundna byten av högvakten och dessa klädda i sina traditionella kläder det hela är ett trevligt skådespel. Det man skall komma ihåg är att det är en mycket stor ära att gå högvakt i Grekland.

Högvakten i Aten i sina traditonella kläder