Amsterdam med alla sina kanaler och broar

I Amsterdam finns mycket att se. Staden innehåller saker och upplevelser som inte finns i någon större utsträckning i andra länder. Det jag tänker på är kanalerna med alla husbåtar, den flytande blomstermarknaden. De har även ett stort antal gamla broar samt många stora konstnärer som har sina egna museum.

Vi skall inte glömma deras väderkvarnar även om inte så många finns kvar idag. De är rädd om sin historia och har ett museum där de har en kopia av en ostindiefarare som främsta attraktion.

Flyg

Flygbolag: Norwegian
Stockholm Arlanda till Amsterdam fredag 2/8 18.40 till 20.40
Amsterdam till Stockholm Arlanda tisdag 6/8 21.20 till 23.20
Pris 1490 kr tur och retur

Biljetten är tillgänglig i dag den 13 juni klockan 07.25

Hotell

Boende i Amsterdam på 3 stjärnigt hotell enligt Trivago i dubbelrum finns från 1200 kr per natt. Vi rekommenderar att ni väljer ett boende relativt centralt eller ett boende som ligger efter någon av tunnelbanelinjerna. Det finns också möjlighet att bo på en husbåt om man vill prova på något annorlunda. Tyvärr så är det endast små utrymmen på båtarna.

Transporter

Tunnelbanan i Amsterdam är ganska ny då den är från 1977. Den består av i dag med 52 stationer. I själva centrum finns det dock inte så många stationer, där får man istället använda spårvagn och buss. En enkelresa kostar 3,20 Euro medan ett dagsbiljett kostar 8 Euro.

Saker att se i Amsterdam när du är på din resa

Westerkerk (Västra kyrkan) i Amsterdam

Kyrkan är fin med en stor och häftig orgel som är värd att se. Tornet är helt klart värt ett besök med sina smala och delvis branta trappor och stegar. Guiden ger utmärkt information om själva tornet och de klockor och klockspel som passeras. Hela tornet är 86 meter högt och byggt på 1600-talet.

Glöm inte bort att titta på klottret från 1600-talet då kyrkan byggdes. Det är bra utsikt när man kommer upp i tornet och man har en bra översikt över Amsterdam. Besöket kostar 8 Euro, tyvärr så är det endast 6 personer åt gången så ett gott råd är att gå om och boka en tid till senare under dagen.

Westerkerk (Västra kyrkan) i Amsterdam

Scheepvaartmuseum (Skeppsmuseet)

För dem som är riktigt intresserade av sjöfart och gamla fartyg så är detta museum ett måste. Det har en kopia av en ostindiefarare som främsta attraktion. Ostindiefararen är synlig utifrån om man inte vill gå in på museet utan bara se den utifrån. Att få gå ombord på fartyget och se sig omkring var en trevlig upplevelse. Är man inte intresserad av sjöfart så hoppa över detta museum. Det kostar 15.50 Euro att gå in, här är en länk till deras hemsida på engelska med priser och öppettider.

Skeppsmuseet

Museum Ons’Lieve Heer Op Solder (Museum Our Lord in the Attic)

Ett lite udda museum som är värt ett besök. Bakgrunden är att katolska kyrkor blev förbjudna under 1500-talet vilket ledde till att privata kyrkor byggdes i vanliga hem med myndigheternas goda minne. Samtidigt som man får se en väl bevarad kyrka så har man förmånen att se hur ett holländskt köpmanshem såg ut, det är imponerande hur mycket ljus som de fick ner i köket som låg i källaren. Rundturen med audioguide är mycket välgjord och informativ. Tyvärr inte handikapp anpassat.

Museum Ons’Lieve Heer Op Solder

Rembrandtplein (Rembrandt torget)

Platsen heter Rembrandt torget och det beror på att han bodde i närheten då han levde för 400 år sedan. Numera är det en skulturpark som skall illustrera Rembrandt mest kända målning Nattvakterna. Det är ett trevligt torg med gott om matställen om man är hungrig.

Rembrandt torget

De Gooyer Windmill i Amsterdam

Att besöka Amsterdam utan att se en riktig väderkvarn på nära håll kan man inte göra. Den här heter De Gooyer Windmill och ligger inom gångavstånd till centrum. Tyvärr kunde man inte gå in i väderkvarnen men det finns en pub alldeles bredvid om man är hungrig eller törstig.

De Gooyer Wind i Amsterdam

Magere Brug

Den nuvarande bron är från 1934 men det har funnits broar där från slutet av 1600-talet. Bron ser riktigt fin ut på kväll när den är upplyst.

Magere Brug