Riga en stad att besöka över helgen för er

Sverige ligger rätt nära Riga och det är enkelt för oss att resa dit. Riga har varit en stad som länder ofta har slagits om. Sverige och Gustav Adolf II lyckades att inta staden den 1621 och svenskarna hölls sig i kvar där fram till 1710.

Vi säga att Riga och Lettland är mycket prisvärt. Uppskattningsvis ca 70% av de svenska priserna men det beror givetvis vad man vill göra. Priset på lunch och middag var bra oavsett var vi åt någonstans.

Flyg

Flygbolag: Norwegian
Stockholm Arlanda till Riga fredagen 16 augusti 13.05 till 15.05 
Riga till Stockholm Arlanda måndag 19 augusti 23.40 till 23.50
Pris 817 kr tur och retur

Flygbiljetten är tillgänglig i dag den 22 juni klockan 08.44

Hotell

Boende i Riga på 3 stjärnigt hotell enligt Hotels i dubbelrum finns från 500 kr per natt. Vi rekommenderar att ni väljer ett boende som ligger öster om floden Daugava, där de flesta boenden finns.

Transporter

Spårvagn är det man åker i Riga, den är från 1882 och var från början hästdragen. Från 1900 har den varit elektronisk och består nu av 8 linjer samt en museumlinje. En enkelresa kostar 2,30 Euro en dagsbiljett kostar 3 Euro samt en tredagars biljett kostar 10 Euro. Här kan ni läsa mer om olika biljetter i Riga på deras hemsida på engelska.

Saker att se i Riga när du är på besök

Svensk porten

Som svensk är det naturligt att besöka porten som byggdes under den tid då Sverige kontrollerade staden. Det är tydligen den enda port som är kvar i stadsmuren. Det är inte så mycket att se men en påminnelse om Sveriges krig och erövringar under tidigare århundraden.

Sverige porten eller svensk porten som byggdes under den tid Sverige hade kontroll över Riga.

Byggnader i Art Nouveau stil i Riga

Om man är intresserad av arkitektur och vackra byggnader så finns det områden med hus i Art Nouveau stil, som många vet kallas det även Jugend. Här är ett av flera hus som ligger efter Albert Street eller på lettiska Alberta iela, själva gatan ligger ca 2 km från centrum. De lettiska myndigheterna har upprättat en karta på byggnader som är i Art Nouveau stil som ligger i gamla stan.

Ett hus från början av 1900 - talet i Art Nouveau stil i Riga.

Saint Peter’s kyrkan

Vi valde att besöka och åka upp i St. Peter’s kyrkan för att se på utsikten. Kyrkan har en mycket lång historia som började på 1200-talet. Själva byggnaden har byggs ut och förändras kraftigt under århundradena. Den har både bombas under andra världskriget samt träffats av blixten ett flertal tillfällen.

Själva kyrkan inklusive spiran är 123 meter över marken. Det finns en hiss som man åker upp i själva kyrktornet till en utsiktsplatsform som är 72 meter över marken. Från den plattformen så har man god utsikt över hela Riga. Vi tyckte att det var värt det trots kylan, vi var där i december

Saint Peters kyrkan i Riga som är ursprungligen från 1200-talet

Centraltirgus (Central marknaden) i Riga

Gör gärna ett besök i Rigas stora marknad som finns i fem gamla hangar för zeppelinare. De har öppet alla dagar mellan sju på morgonen till sex på kvällen. De har en hemsida som ni kan läsa mer om marknaden på.

Den centrala marknaden i Riga