Prag en trevlig stad att besöka över en weekend

Besöka Prag med stadens alla fina grönområden är underbart, det finns mycket att se och om man gillar Tjeckisk öl så har man kommit till sätt ställe.

Även om man inte gillar grönområden och öl så finns det fantastik mycket historia att se i staden, det handlar mer om vad man helst vill se och göra än vad som finns att göra.

Flyg

Flygbolag: Czech Airlines
Stockholm Arlanda till Prag torsdag 22 augusti klockan 1425 till 16.25
Prag till Stockholm Arlanda måndag 26 augusti klockan 11.40 till 13.40
Pris 2890 CZK vilket är 1190 kr tur och retur

Flygbiljetten är tillgänglig i dag den 1 juli klockan 08.44

Hotell

Boende i Prag på 3 stjärnigt hotell enligt Hotels i dubbelrum finns från 500 kr per natt. När man är i Prag så är det lättast att bo centralt eller inom gångavstånd till centrum. I Prag kan man lätt få betydligt lyxiga boende till en låg kostnad.

Transporter

Tunnelbanan i Prag är relativt ny då den är från 1974 och den har bara tre linjer med 57 stationer. Spårvagnar finns det gott om med totalt 26 linjer. En enkelresa kostar 32 CZK (ca 15 kr) medan ett dagsbiljett kostar 110 CZK (ca 50 kr). Här kan ni läsa mer om kollektivtrafiken i Prag.

Vad skall man se och göra i Prag?

Karlsbron är gammal och fin men går rätt fort att se trots många statyer. Det finns möjlighet att gå upp i tornen på var sin sida om Karlsbron. Värt ett besök trots det inte finns så mycket att se i tornen. Det är bra utsikt över bron samt goda möjlighet att fotografera. Det är lätt att njuta av musiken som många musikanter framför på bron.

Karlsbron i Prag

Prag är troligen mest känd för Karlsbron från 1300-talet

Petrintornet

Pentrintornet är ett Eiffeltorn i miniatyr som man själv kan gå upp i, det sägs att det skall vara lika högt som det riktiga Eiffeltornet i Paris om man räknar med kullen som det står på.

Kullen är 318 meter över havet och själva tornet är 63,5 meter högt vilket ger en total höjd på 381,5 meter. Det finns två olika avsatser där man får en bra utsikt över Prag. Till tornet så kan man antigen åka bergbana eller gå igenom en park med många sevärda statyer.

Petrintornet ger bra utsikt över hela centrala Prag

Kungliga slottet i Prag

Slottet och Katedralen finns på ett område där det är mycket att se. Tyvärr så har de olika typer av set av biljetter. Vi hade gärna gått upp i klocktornet till Katedralen men vi insåg att vi hade köpt fel biljett.

Själva Katedralen är mäktig och stor på insidan men det är frågan om inte den lilla kyrkan St. George’s Basilica var mer intressant. Rosenberg palats var en mycket positiv upplevelse med vägg och takmålningar föreställande fönster och himmel.

Inne på slottsområde finns den så kallade “Golden Lane” där det sägs att man lyckas framställa guld. Många av de små husen är det möjligt att gå in i och se hur folk bodde förr i tiden.

På kullen finns Prags slott samt Katedral och dessa är värt ett besök.

Klementinum

Klementinum består av ett flertal byggnader som ihopsatta. Den första byggnaden var en kyrka som är från 1000-talet efter Kristus. De tre viktigaste sakerna att se är spegelhallen eller spegelsalen som den också kallas. Spegelhallen var tidigare en kyrka, se bilden nedan.

Nästa sak som man måste se är Biblioteket där det tyvärr är fotoförbud, det finns dock vykort att köpa av biblioteket. Slutligen är det utsiktsplatsen som ger en mycket bra vy över Prags centrala delar.

De har en hemsida på engelska där ni kan läsa mer om öppettider och priser på inträdet.

Klementinum