Budapest ett trevligt och uppskattat resmål

Budapest är inte det mest kända resmålet för svenskar men det är en trevlig stad med mycket att se. Det är relativt billigt att besöka staden för oss turister. Om man vill se formel 1 live så är Budapest bra men det är i augusti.

Flyg

Flygbolag: Norwegian
Stockholm Arlanda till Budapest lördag den 14 september klockan 8.15 till 10.25.
Budapest till Stockholm Arlanda tisdag den 18 september klockan 15.00 till 17.10.
Pris 1035 kr tur och retur.

Flygbiljetten är tillgänglig i dag den 19 juli klockan 08.50

Hotell

Boende i Budapest på 3 stjärnigt hotell enligt Trivago i dubbelrum finns från 600 kr per natt. När man är i Budapest så är det lättast att bo centralt eller inom gångavstånd till centrum.

Transporter

Tunnelbanan i Budapest är från 1896 och består nu av fyra linjer med 52 stationer. Linjen M1 är äldst och har kvar sina gamla gula vagnar viket är mycket charmigt. Att åka tunnelbana i Budapest kostar 350 HUF vilket är cirka 20 kronor för en enkelbiljett och 1650 HUF (60 kronor) för en dagsbiljett. Här kan ni läsa mer om priser på deras hemsida.

Sankt Stefansbasilikan (Szent Istvan Bazilika)

Sankt Stefansbasilikan är relativt nybyggd, den stod klar 1905 med en totalhöjd på 96 meter. Det finns möjlighet att både besöka själva kyrkan och gå upp i tornet, vi gjorde båda delarna. Inredningen av kyrkan är imponerande så den är värd att se.

Om ni skall gå upp i tornet så finns det möjlighet att åka hiss en bit upp eller att ta trapporna hela vägen. Vi valde att ta trapporna upp och det kändes både konditionsmässigt och i benen.

Trots detta kändes det bra för vår självkänslan när man hörde både ungdomar och yngre vuxna än oss stöna och stånka när de skulle ta sig upp för trapporna. Tilläggas skall att vi är båda är plus 50. Utsikten från tornet var fantastisk och värd alla trappor. 

Sankt Stefansbasilikan fotograferat från framsidan.

Ungerns opera (Magyar Allami Operahaz)

Operabyggnaden skall vara en av världens vackraste, bygget av den pågick mellan 1875 fram till invigningen 1884. Vi har inte varit på någon föreställning där men vi har förstått att man kan få bra platser till riktigt bra priser om man är intresserad.

Vi valde en guidade tur istället och fick en utförlig och intressant beskrivning av det politiska spelet under Dubbelmonarkin Österrike–Ungern. Vid byggandet av operan så var det otroligt viktigt att den inte skulle bli större än Wiens opera.

Om ni inte ska gå på en guidad tur så gå bara in innanför dörrarna och titta på entrén. Bäst var huvudscenen i operahuset men även de båda stora trapporna och den kungliga trappan är väl värda ett besök.

Bilden är tagen på ingången för kungen och drottningen till operan med en egen trappa upp till deras egna lounge på operan. Den stora spegel var till för att kungafamiljen skulle kunna se den fina inredningen när de kom upp för trappan. Det ansågs vara opassande om kungafamiljen vände sig om och tittade bakom sig när de kom uppför trappan.

Ungerns opera i Budapest

Parlamentet (Orszaghaz) i Budapest

Byggnaden är riktigt imponerande framför allt på kvällen. För att kunna se det som bäst så skall man vara på Buda sidan av floden Donau. Vi har tyvärr aldrig varit in i parlamentet men den skall vara lika imponerande på insidan som utsidan.

Parlamentet är riktigt stort, det är något större än Stockholm slott vilket är stort. Det jag skulle vilja främst se är den heliga krona som finns där. Om man vill gå en guidad tur så finns det rundturer på bland annat engelska som språk. En god ide är att boka biljetter i förväg då det endast finns begränsat antal platser.

Ungerns parlamentsbyggnad som började byggas 1885 men stod först färdigt 1904

Kedjebron (Szechenyi lanchid) i centrala Budapest

Budapest bildades 1873 när man slog ihop städerna Buda, Pest och 
Óbuda. Till höger i bilden nedan så är det Pest med parlamentet bland annat och till vänster finns Buda med slottet med mera.

Själva bron är svår att missa och för vår del så blev många promenader över den när vi skulle till och från olika sevärdheter. Kedjebron byggdes mellan 1840 till 1849. Den är 375 meter lång och dess längsta span är 202 meter.

Kedjebron i Budapest byggdes mellan 1840 till 1849. Den är 375 meter lång och dess längsta span är 202 meter.

Bergsbanan i Budapest

För er som inte vill gå upp till slottet på Buda sidan av floden så finns det en gammal bergsbana som man kan åka. Det kostar 1200 HUF viket är cirka 42 kronor att åka upp. Här finns en sida om priser och öppettider på engelska för den som är intresserade. Själva åkturen är väldigt kort men den har en bra utsikt över staden på vägen upp.

Bergsbanan som går upp till slottet på Buda sidan.