God planering av en resa är viktigt för att säkerställa att allt går smidigt och att du får ut det mesta av din resa.
Att hitta rätt destination och researrangör är en central del av detta. Här kan du använda dig av tjänster som Travelmarket för att jämföra och hitta de bästa alternativen som passar dina behov och önskemål.
Dessutom är det viktigt att se till att du har de rätta vaccinationerna för det område du ska besöka. Kontrollera rekommendationer från hälsoorganisationer och rådgör med din läkare för att säkerställa att du är skyddad mot eventuella sjukdomar.
Resevaccinationer skyddar mot sjukdomar som hepatit A och B, mässling och japansk encefalit. Sådana sjukdomar kan vara vanliga i vissa länder, men sällsynta hemma i Sverige. Det är därför Fölkshälsomyndigheten råder dig att vaccinera dig inför resor till riskområden.
Planering är viktig. Varje vaccination har ett upplägg som måste följas för fullt skydd. Till exempel krävs två doser av mässlingsvaccinet med minst 28 dagars mellanrum. Att slutföra dessa doser i god tid före din avresa säkerställer bästa möjliga skydd mot sjukdomarna.
Gula febern och vaccinationsbevis
Gula febern är en sjukdom man inte vill få. Vaccin mot denna sjukdom behövs om du reser till vissa länder. Tio dagar efter du får vaccinet är det giltigt. Ditt vaccinationskort visar när och vilket vaccin du fått.
Detta kort är ditt bevis. Beviset säger att du är skyddad “for life of person vaccinated”. Utan detta kan du inte resa in i vissa länder. Ha alltid kortet med dig när du reser.
Vaccinationskortet är viktigt. Det ska ha datumet för din vaccination. Detta kortet visar att du är skyddad från gula febern. Alla länder kräver inte detta kort, men många gör det.
Se till att ditt kort är uppdaterat innan din resa. Det håller dig säker och gör din resa enklare.
Rabiesvaccination
Rabiesvaccination är viktig för dig som ska stanna länge i länder där rabies finns. Virus sprids genom bett eller när ett sjukt djur slickar på öppna sår. Sjukdomen är allvarlig och dödlig, utan möjlighet till bot.
För att skydda dig behöver du två doser av vaccinet, en på dag 0 och den andra på dag 7. Om du har nedsatt immunförsvar, rekommenderas en extra dos på dag 21 eller 28 för totalt tre doser.
För dig som jobbar nära djur i dessa länder, eller spenderar mycket tid utomhus, är vaccinationen ännu viktigare. Eftersom det inte finns någon behandling mot sjukdomen efter att symtom har börjat, är förebyggande vaccination det säkra sättet att undvika rabies.
Kom ihåg, skyddet från vaccinet ger dig en tryggare resa.
Vaccin mot japansk encefalit
Vaccin mot japansk encefalit är nödvändigt för dig som planerar långa resor, mer än fyra veckor, till Asien. Det skyddar mot en sjukdom som myggor sprider. Risken är störst på landsbygden.
Ixiaro är vaccinet du behöver. Barn över två månader kan få det. Du ska ta det minst en vecka innan du reser. Denna sjukdom är farlig, med en dödlighet på 30%.
Se till att skydda dig och dina nära. Kom ihåg, säkerhet först. Planera din vaccination i god tid. Det ger dig trygghet på din resa.
Tyfoidvaccination
Tyfoidfeber orsakas av bakterien Salmonella typhi. Den är vanlig i länder med låg inkomst. Om du planerar en lång resa eller ska leva under enkla förhållanden, rekommenderas vaccination.
Det finns två sorts skydd: Typhim-Vi och Vivotif. Typhim-Vi är ett skott som ges med nål i muskeln för alla över 2 år. Vivotif tas med munnen och passar för alla över 5 år.
Skydd mot tyfoidfeber hjälper till att hålla dig frisk på platser där sjukdomen finns. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dessa vacciner för säkerhet. Planera din vaccination i tid.
Det ger ditt kroppssystem chansen att bygga upp ett starkt försvar.
Koleravaccination
Kolerabakterien orsakar sjukdomen kolera. Den sprids i områden med dålig hygien. Två typer av vaccin skyddar mot kolera: Dukoral, ett inaktiverat vaccin, och Vaxchora, ett levande försvagat vaccin.
Man måste följa specifika riktlinjer för hur ofta man ska vaccinera sig.
För att skydda sig, välj mellan Dukoral och Vaxchora beroende på din resa. Vaccinationen måste förnyas enligt rekommendationerna. Detta är viktigt för alla som planerar att besöka platser där risken för kolera är hög.
Vaccinationsrekommendationer för specifika regioner
I olika delar av världen behöver du olika vaccin. Ska du till Indien, Sydostasien, Afrika, Syd- och Centralamerika? Då är tyfoidvaccination viktigt. Den skyddar dig mot svår mag- och tarmsjukdom.
För resor till Afrika, Asien eller Sydamerika i områden med kolera, är koleravaccination ett måste. Kolera kan spridas snabbt och gör många sjuka.
Dessutom, om ditt resmål har utbrott av denguefeber, överväg vaccin mot det också. Och glöm inte baskunskaperna – se till att ha skydd mot hepatit A och B, samt MPR (mässling, påssjuka, röda hund).
Olika länder har olika smittor. Därför är det bra att prata med en läkare eller en vaccinationsbyrå innan du reser. De ger råd baserade på just din resa.
Förberedelse inför vaccination
Att förbereda sig inför vaccination är enkelt men viktigt. Det hjälper till att göra din vaccinering så smidig som möjlig.
- Kolla vilka vacciner du behöver för ditt resmål. Besök en resemedicinsk klinik eller din vårdcentral för rådgivning.
- Ta reda på när du ska vaccineras. Vissa vacciner kräver flera doser med specifika intervaller.
- Se till att ditt vaccinationskort är uppdaterat. Du kan behöva det gula vaccinationskortet vid inresa till vissa länder.
- Boka tid för vaccination väl i förväg av din resa. Tänk på att vissa vacciner blir fullt effektiva först efter några veckor.
- Ta med ditt vaccinationskort till mottagningen så att den nya vaccinationen kan registreras.
- Säkerställ att du är frisk dagen du ska få din vaccination, eftersom feber kan skjuta upp processen.
- Klä dig i kläder som gör det lätt åt sjuksköterskan eller läkaren att komma åt armen där vaccinet oftast ges.
- Informera vårdpersonal om alla befintliga medicinska tillstånd eller allergier, särskilt om du har hepatit B, diabetes, HIV eller är gravid.
- Protokollera eventuella tidigare biverkningar av vacciner och informera vårdgivaren innan du får en ny dos.
- Om du tar andra mediciner, kolla med läkare eller apotekspersonal hur de kan påverka eller påverkas av vaccinationerna.
Följ dessa steg noga för en trygg och effektiv förberedelse inför dina resevaccinationer.
Hur man bokar en vaccinationstid
Att boka en vaccinationstid är lätt. Du behöver bara följa några enkla steg.
- Sök efter närmaste vaccinationsklinik som erbjuder det vaccin du behöver. Använda sökmotorer som Google eller klinikens egen hemsida kan hjälpa.
- Kontrollera vilka vacciner du behöver för din resa. Information om detta finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.
- Ring till kliniken eller använd deras onlinebokningssystem. De flesta kliniker har både internet och telefonbokning.
- Berätta vad du ska resa och när. Detta hjälper personalen att rekommendera rätt vacciner.
- Fråga om kostnaden för vaccinationerna och betalmetoder. Vaccination mot allmänna barnsjukdomar som mässling, påssjuka, röda hund (MPR-vaccin) finansieras ofta genom det allmänna vaccinationsprogrammet, men andra kan ha en kostnad.
- Boka tid så tidigt som möjligt, särskilt inför populära resesäsonger eller när utbrott av sjukdomar som tyfoidfeber och gula febern ökar efterfrågan på vaccinationer.
- Vissa vacciner kräver flera doser för fullt skydd, planera därför extra besök om det behövs.
Genom att följa dessa steg ser du till att du är väl förberedd och skyddad för din nästa resa.
Tilläggsinformation om resevaccinationer
För mer kunskap om resevaccinationer, sök på nätet… Det finns massor att lära, från hur du håller ditt vaccinationskort säkert till de senaste uppdateringarna om skydd mot sjukdomar.
Vanliga frågor om resevaccinationer
Resevaccinationer är avgörande för att skydda din hälsa. De stoppar farliga sjukdomar från att spridas. Här listar vi de mest frekventa frågorna och ger tydliga svar.
- Vilka resevaccinationer behöver jag? – Vacciner mot japansk encefalit, rabies, tyfoid, och kolera rekommenderas beroende på destination.
- Hur långt i förväg ska jag vaccinera mig? – Planera minst 4 till 6 veckor före avresa för kroppen att bygga upp skydd.
- Är ett bevis på gula febern-vaccination nödvändigt? – Ja, många länder kräver vaccinationsbevis vid inresa.
- Behöver barn samma vaccinationer som vuxna? – Ja, barn behöver ofta samma skydd men dosering kan skilja.
- Hur länge varar en rabiesvaccination? – Grundimmuniseringen består av två till tre doser för fullt skydd.
- Ska gravida kvinnor vaccinera sig? – Ja, men det beror på typ av vaccin och resans karaktär. Diskutera med läkare.
- Kan allergiker ta resevaccinationer? – Ja, dock bör de alltid rådgöra med vårdpersonal för säkerhets skull.
- Vad gör jag om jag blivit biten av en hund i ett land där det finns rabies? – Sök genast vård även om du är vaccinerad.
- Behövs uppdateringar eller booster-doser av något vaccin? – Japansk encefalit och tyfoid kan kräva boosters efter några år.
- Var kan jag få mer rådgivning om resevaccinationer? – Till din husläkarmottagning eller infektionsmottagningar erbjuds personlig rådgivning.
Viktigt att komma ihåg: Din resa blir säkrare med rätt vaccinationer i bagaget!
Hur man förvarar sitt vaccinationskort
Håll ditt gula vaccinationskort säkert. Det visar när du fick dina vacciner. På kortet ska det stå vaccinationsdatum och att det gäller “for life of person vaccinated”. Ha alltid kortet med dig på resor.
Det är bra att också ta en bild av det ifall du skulle tappa bort det. Du kan förvara bilden i din telefon eller mejla den till dig själv. Så har du alltid informationen lätt tillgänglig, vart än du är.
Uppdateringar och förnyelser av vaccinationer
Vaccinationer behöver ibland förnyas för att skyddet ska vara kvar. Koleravacciner måste man friska upp enligt särskilda tider beroende på när man sist blev vaccinerad. För de som är immunsupprimerade krävs det tre doser rabiesvaccin: får de första dosen på dag 0, sedan behöver de fler doser dag 7 och dag 21 till 28.
Alla ska se till att hålla sina vaccinationer uppdaterade, speciellt inför en resa. Dina resmål kan ha olika krav på vaccinationer. Kolla vilka vacciner du behöver och när du måste ta dem.
Du bör alltid tala med en läkare eller annan fackperson om de rätt